Как да пишем заглавия: 9 работещи тактики


73 | Разни • Добави коментар

Ще се изненадате, но статистиката казва — 8 от 10 души ще прочетат заглавието, и само 2 от 10 — прочитат статията. Това означава, че ако заглавието е съвсем безинтересно, може да загубите дори и тези 20% от читателите.

Photo by Elijah O'Donnell
Photo by Elijah O'Donnell © Unsplash

Заглавието е един от най-мощните лостове, с който мотивирате потребителите си. Показваме ви 9 тактики, как да пишете заглавия, които ще получат стотици кликвания.

1. Изберете думи, които предизвикват силни емоции

Определени думи привличат повече внимание и ще направят по-привлекателно заглавието. Те трябва да предадат емоция и да предизвикат интерес. Например, такива думи са "тайна", "работещ", "доходен" или "ужасен", "невероятен".

2. Опитайте да пишете повече

Казват, че творчеството е мускул. И като всеки мускул изисква практика. За да расте "творческият ви мускул" трябва да го обучавате много и усилено.

Така, например, авторите на сайта Upworthy — най-големия американски портал с вирусно съдържание — за една статия пишат повече от 20 различни варианта на заглавия. Може би това е прекалено, но като тренировка опитайте поне по пет варианта и след това изберете най-доброто (виж т.9).

3. Включете в заглавието цифри

Агенция Conductor е провела проучване, резултатите от което показват, че "числовите заглавия" привличат повече внимание. Цифрите правят материала по-конкретен и дават на читателя информация какво да очаква в статията.

Между другото, изследване на Outbrain и Hubspot показа още по-интересни данни — заглавия с нечетно число са получили с 20% повече кликвания, в сравнение с четно. Странно, нали?

А какво да правите, ако вашето число е четно? Бъдете изобретателни, например предложете последния елемент като бонус или намалете числото до най-близкото нечетно число. Вместо "26 съвета за успех в Инстаграм" може да стане "25+ съвета за успех в Инстаграм".

4. Добавете скоби

Това е още един трик, който ще помогне за увеличаване на кликаемостта. Проучване на същите Outbrain и Hubspot показа, че заглавията със скоби са 38% по-популярни.

В кои случаи обаче добавянето на скоби може да бъде уместно?

Например, заглавието "7 начина да направите качествено вирусно съдържание" може да се преработи в "7 начина да направите качествено вирусно съдържание (безплатен уеб семинар)".

Добавяне на факт. Например, заглавието "Как да започна собствен бизнес" може да се превърне в "Как да започна собствен бизнес (и да печеля над 100 000 евро на месец)".

Предизвикване на любопитството. С такива заглавия стана популярен Buzzfeed. Например, "11 невероятни факта за зебрите" в техния стил ще изглежда като "11 невероятни факта за зебрите (факт №5 ще ви разбие)".

5. Включете тире и двоеточие

Подобно на скобите, тирета и двоеточията могат да подобрят кликаемостта. Това показва същото проучване на Outbrain, публикувано в Hubspot — такива заглавия са получили 9% повече кликвания.

Ето няколко начина да ги включите в заглавието.

Изолиране на кратка ключова дума или фраза последвана от основното заглавие на статията. Например "Митове за SEO: 5 разпространени заблуди за SEO".

Въвеждаща фраза. Например "Последни новини: тигър избяга от зоологическа градина".

Добавяне на класификатор. Например, "Как моята банкова сметка беше източена — пълната история".

6. Задайте прост въпрос

Друга тактика е заглавието да бъде въпрос. Ако се вярва на експеримент, публикуван в списание Social Influence Journal, заглавия с въпроси в Twitter имат между 50-350% повече кликвания, в сравнение с обикновените.

Например "7-често срещаните грешки в блоговете" може да се превърне в "Допускаш ли една от тези 7 грешки в блога си?".

Защо това работи? Въпросът остава без отговор докато не видиш статията, което предизвиква любопитството на читателя.

7. Опитайте отрицателни заглавия

Отрицателните заглавия също привличат внимание. Ето пример.

Обикновено заглавие: "5 тактики, които маркетолозите използват за SEO".

Положително заглавие: "5 мощни трика, които маркетолозите могат да използват за подобряване на SEO трафика".

Отрицателно заглавие: "5-те чести грешки, които пречат на маркетолозите за постигане на SEO резултати".

Outbrain провели проучване с извадка 65 000 заглавия и установили, че негативните получават с 30% повече кликвания, отколкото обикновените заглавия. Друг интересен извод е това, че положителни заглавия имат 29% по-малко.

Защо негативни заглавия работят по-добре от положителните?

Най-вероятно причината е, че хората са по-фокусирани върху това да избегнат негативните преживявания.

Положителни заглавия все още могат да работят много добре, особено, ако са правдоподобни и съдържат числа. Въпреки това си струва да опитате негативните заглавия.

8. Съсредоточете се върху яснотата

В свят на голямото изобилие на съдържание, потребителите са започнали да ценят яснота в заглавията — те искат точно да знаят какво ще получат при кликване на връзката. Авторите често се опитват да бъдат креативни, забравяйки за това, че читателят е възможно да не ги разбере.

Ако не знаете какъв тип заглавие да използвате, винаги е добра идея да бъдете директени, конкретни и ясни.

9. Тествайте различни варианти на заглавието

Публикувайте в социалните мрежи или изпратете на избран брой хора статията с едно заглавие, а на други с друг вариант и проведете собствено изследване какви заглавия работят за вашата аудитория.